• Het Britse pond is maandag naar het laagste niveau dit jaar tegenover de dollar gezakt.
  • De plannen van de nieuwe Britse regering van Liz Truss om de belastingen flink te verlagen vallen niet goed op valutamarkten.
  • Op financiële markten heerst de vreest dat de Britse overheidsfinanciën kunnen ontsporen.
  • Lees ook: 7 dingen die je moet weten over de nieuwe Britse premier Liz Truss

De waarde van het Britse pond is maandagochtend gedaald tot een recordlaagte ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De reden is de angst voor een diepe recessie in het Verenigd Koninkrijk, nadat de nieuwe Britse minister van Financiën Kwasi Kwarteng vrijdag een controversieel pakket met belastingverlagingen presenteerde.

Het pond daalde naar een waarde van 1,035 dollar per pond bij de opening van de beurzen in Azië. In een jaar tijd is het Britse pond met meer dan 20 procent gedaald tegenover de Amerikaanse munt.

De nieuwe daling op maandag volgde nadat Kwarteng zondag bezwoer dat hij door wil gaan met het verlagen van de Britse belastingen. Ook al reageerden de markten negatief op zijn plannen van vrijdag. De minister vertelde de BBC dat er “nog meer komt” op het gebied van belastingverlagingen.

Britse overheid veel geld kwijt aan subsidies huishoudens voor hoge energieprijzen

De Britse premier Liz Truss kondigde eerder aan de energieprijzen twee jaar lang te bevriezen. Met de stap wil ze voorkomen dat meer huishoudens en bedrijven in de problemen komen door de sterk gestegen prijzen. Zo moet ook een recessie worden voorkomen, of de omvang ervan worden beperkt.

Het Verenigd Koninkrijk zal de komende zes maanden al omgerekend 68 miljard euro kwijt zijn aan subsidies voor gas- en elektriciteitsrekeningen voor huishoudens en bedrijven, werd vrijdag nog bekend. Ook worden de belastingen verlaagd om de economie aan te jagen.

Volgens de Britse krant The Telegraph wil Truss volgend jaar nog gaan sleutelen aan de inkomstenbelasting en kortingen voor spaarders. Werknemers die meer dan 100.000 pond verdienen zouden zo kunnen profiteren van een belastingvoordeel dat kan oplopen tot 5000 pond per jaar. Truss overweegt ook om een ​​heffing af te schaffen voor mensen die meer dan 50.000 pond verdienen en kinderbijslag claimen, aldus de krant.

Volgens de zakenkrant The Financial Times probeert Truss de economie ook nog via een heel andere weg te stimuleren. Ze zou werken aan een ingrijpende herziening van het Britse visumbeleid in een poging om acute arbeidstekorten in verschillende sectoren aan te pakken, stelt de krant, die zich daarbij baseert op een ingewijde.

Daarbij zou Truss ook mikken op een versoepeling van de eisen voor vaardigheid in het spreken van Engels, waardoor er meer buitenlandse arbeidskrachten in aanmerking zouden komen om in het land aan de slag te gaan.

LEES OOK: Hoge inflatie én een recessie: waarom de dollar altijd wint